JAARVERSLAG


Vragender Coöperatief Energie Neutraal U.A.
 
Algemene Leden Vergadering‚ maandag 16 april 2018‚ café Overkamp‚ 19.30 uur


Nadat ook het zonnedak op de Antoniusschool is gerealiseerd gaan we begin april 2017 in gesprek met  Casper en Wiebe Scheltinga van Time Shift Energy Storage.  In samenwerking met hen worden er uiteindelijk op twee adressen in Vragender energieopslagsystemen geïnstalleerd.
Met een thuisaccu kun je zelfopgewekte zonnestroom opslaan om te gebruiken als de zon niet schijnt. Energiepioniers zijn al druk aan het experimenteren met bijvoorbeeld de Tesla Powerwall. Dit soort energieopslag is nu nog niet interessant. Energieopslag kan op termijn belangrijk worden om meer hernieuwbare energie te kunnen opwekken.
VCEN heeft 2 opslagsystemen laten installeren en wel bij Sander Garstenveld, Winterswijkseweg 43a en aan de Dwarsdijk 13 bij Harrie ter Bogt.
 

Warmtepompen

Harrie is ook erg actief als het gaat om de promotie van de warmtepomp. Zo wordt er in april 2017 een excursie i.s.m. C & M Installatietechniek uit Groenlo georganiseerd naar Alpha Warmtepompen in Duiven, waarvoor veel belangstelling is.
Een warmtepomp is niet goedkoop maar heeft een zeer hoog rendement en wordt gebruikt voor verwarming en warm water. De pomp werkt het best als de verwarming in huis wordt gerealiseerd met vloerverwarming.
Als VCEN hebben we inmiddels 2 demonstratieavonden bij Harrie thuis georganiseerd i.s.m.
Otto Willemsen van Duurzaam4 Life uit Varsseveld.
 

Thema-avond

In mei is er in en bij de MFA weer een avond met interessante onderwerpen: Sjang van Daal uit Gaanderen demonstreerde er zijn rookvrije kachel. Geen hinderlijke rooklucht meer. Na een uur stoken kan een kachel een dag lang een hele woning verwarmen.
Casper Mellink van Huis Totaal is er ook om een infraroodcamera te demonstreren waarmee warmteverlies, koudebruggen of lekkages in een woning zijn op te sporen.
 

MFA

Een week voor de Vragender Kermis (week 25) wordt de sporthal voorzien van een nieuw staaldak. Hierna worden er op dat dak op de zuid- en oostzijde 128 zonnepanelen gemonteerd. De PV-installatie is van de MFA. 50% van de financiële opbrengst is voor VCEN de komende 15 jaar.
 
In het kader van het “Creëren van Bewustwording en Draagvlak” werden er zo’n 25 zogenoemde “Gevulde Koekenavonden” georganiseerd, waar per avond door 8 á 10 bewoners van een bepaalde straat of buurt, onder leiding van een deskundige gepraat werd over hoe je je woning kan verduurzamen. Op die manier bereikten we zo’n 200 adressen in Vragender.
Voor 40 adressen werd een maatwerkrapport opgesteld en eventueel passende maatregelen uitgevoerd.
 

Solarfoxscherm

Een van de zaken die we als VCEN ons ten doel hebben gesteld is het realiseren van een digitaal scherm in de MFA.
Een beeldscherm waarop naast de activiteiten van VCEN en NoaberZon ook informatie te zien zal zijn over bijv. de opbrengsten van de zonnedaken. Diverse werkgroepleden hebben zich hier de afgelopen tijd mee bezig gehouden. Van de aanschaf tot en met het zorgen dat een en ander straks ook goed functionerend aan de muur hangt.
 
Met zo’n 30 belangstellenden brengen we in november een bezoek aan duurzaamheidsgigant Juwi in het Duitse Wörrstadt en het energiepark bij Morbach, waar je alles vindt op het gebied van biomassa, zonne- en windenergie.
 
In december gaat een grote ledenwerfactie van start. Allereerst wordt op ieder adres in Vragender een uiterst duurzame verjaardagskalender afgeleverd.
Daarop volgt een huis-aan-huisactie met stekkerdoos en een jaar gratis lidmaatschap in het vooruitzicht. Dat heeft al heel wat nieuwe leden opgeleverd die ik hierbij nogmaals wil bedanken en verwelkomen.
De actie is mede bedoeld om in de toekomst een vuist te kunnen maken, want per 1 juni komt een einde aan het provinciale subsidieproject “Gelderse Maten 2015”.
 
Vragender, 16 april 2018,
 
Het bestuur,
 J.H.F. Gebbink, voorzitter
B.M. te Kronnie, secretaris 
C.G.B. Wolters, penningmeester
B.H.J. Kamphuis, projectleider
J.J.M. Slütter, controller
G.J.W.M. Kerkhoff, pr

Contact

Vragender Duurzaam - VCEN (Vragender Coöperatief Energie Neurtraal U.A.)
info@vragenderduurzaam.nl
Contactpersonen: Jan Gebbink, Geert Kerkhoff, Ben Kamphuis.
©2020 Vragender Duurzaam
-
-
Webmaster: Raymund Engelbarts
 • Home
 • Over ons
 • Vragender Coöperatief Energie Neutraal
 • Energielabel
 • Energieopslag
 • Windenergie
 • Warmtepompen
 • Zonnedak basisschool
 • Zonnedak MFA
 • • Privacyverklaring
 • Noaberzon
 • Nieuwsbrieven
 • Nieuwsbrief │ januari 2020
 • Nieuwsbrief │ juli 2019
 • Nieuwsbrief │ maart 2019
 • Lid worden?
 • Faq
 • Labeling
 • Wist u dat?
 • Links
 • Contact